Cirka 50% av västvärldens människor har någon form av otrygg anknytning. Detta uppstår ofta när vi under uppväxten inte får våra känslomässiga behov mötta på det sätt vi behöver. Trots en trygg och stabil yttre miljö kan vi ha saknat det emotionella stödet som är grundläggande för att bygga trygg anknytning. Detta leder till att vi utvecklar olika mönster för att skydda oss själva och för att hantera relationer i vuxenlivet. Två vanliga typer av otrygg anknytning är undvikande och ambivalent anknytning.
Vad innebär undvikande anknytning?
En person med undvikande anknytning har ofta lärt sig att hålla känslomässigt avstånd för att undvika smärta. De vill ha relationer men drar sig undan när intimiteten blir för djup. Detta beteende kan grunda sig i en barndom där känslor sällan fick ta plats, där det känslomässiga språket saknades och barnet lärde sig att lita på sig själv snarare än andra. Att visa känslor kan för dessa individer kännas som en svaghet, och när partnern vill ha närhet kan de uppleva det som kvävande.
I vuxna relationer kan de med undvikande anknytning verka kalla eller distanserade. De har ofta svårt att uttrycka sina känslor och kan lätt känna sig invaderade av partners behov och känslor. Konflikter undviks för att "rädda relationen," men det leder ofta till en känslomässig barriär mellan dem och deras partner. De värderar självständighet högt eftersom det minimerar risken att bli sårad. En utmaning för dem är att lära sig att lita på andra och öppna upp sig känslomässigt, något som kan kännas både skrämmande och ovant.
Vad innebär ambivalent anknytning?
Ambivalent anknytning innebär att individen bär på en djup, ofta omedveten rädsla för att inte vara tillräckligt älskvärd eller för att bli övergiven. Dessa personer har vuxit upp med föräldrar som ibland var känslomässigt närvarande och andra gånger frånvarande eller inkonsekventa i sitt stöd. Detta skapar en osäkerhet hos barnet, som lär sig att närhet och bekräftelse är något man måste kämpa för.
I vuxen ålder tenderar personer med ambivalent anknytning att bli klängiga eller överdrivet beroende av sin partner för att känna trygghet. De behöver konstant bekräftelse och söker ständigt tecken på att de är älskade. De är övervaksamma och känsliga för minsta förändring i partnerns beteende, vilket kan leda till att de tolkar en liten distans som bristande kärlek. Trots att de längtar efter en trygg relation kan deras oro och behov av närhet paradoxalt nog skapa avstånd till partnern. Utmaningen för dem är att våga släppa kontrollen och utveckla en starkare känsla av egenvärde.
Hur påverkar dessa anknytningsmönster våra relationer?
Både undvikande och ambivalent anknytning bottnar i en rädsla för intimitet, men deras strategier skiljer sig åt. Den undvikande personen vill ha relationer men håller sig på avstånd, medan den ambivalenta söker konstant närhet och bekräftelse. Båda typerna kan leda till att vi känner oss otillfredsställda och frustrerade i relationer, eftersom våra djupa behov av trygghet och närhet inte uppfylls på ett balanserat sätt.
Den goda nyheten är att det går att förändra dessa mönster. Genom att arbeta med självkännedom, öva på nya sätt att uttrycka sina känslor och med stöd av terapeuter eller andra resurser, kan vi lära oss att skapa tryggare och mer givande relationer.
Jag har själv gått igenom den här resan från otrygg till trygg anknytning och kan säga att det är en process som kräver tid, men som är oerhört belönande. Genom att identifiera mina mönster, utveckla en djupare självacceptans och öva på att kommunicera öppet, har jag steg för steg närmat mig en tryggare anknytningsstil. Det handlar om att lära sig ge sig själv det man inte fick som barn, och att våga tro på att kärlek och trygghet faktiskt är möjligt – även för den som tidigare tvivlat.
Vill du börja din egen resa mot tryggare anknytning? Det finns en mängd böcker, tester och terapiformer att utforska som kan hjälpa dig att bättre förstå och förändra ditt sätt att relatera. Vår anknytning är vår kärlekskarta, och vi har makten att rita om den. Vill du ha hjälp med din anknytning rekommenderar jag att boka ett samtal med mig. Jag har själv tagit mig från otrygg till trygg anknytning.
Med kärlek
Beatrice
Comments